Mai
ByO lună în care contrar obiceiului, n-am prea iesit din casă. Ne-am pregatit intens, ba pentru bal, ba pentru examen. La clasă au fost discuții aprinse în legătură cu albumul foto de final de an. Unii au vrut varianta clasică, cea pe care am avut-o anul trecut la Shai. Dacă anul trecut aș fi avut posibilitatea să optez, aș fi ales altceva. Cum nu am avut loc de întors, m-am ales cu o cărțulie extrem de scumpă, a cărei singură realizare este coperta îmbrăcată în catifea vișinie. În interior însă – fotografii anoste, în tonuri de gri, pe hârtie de proastă calitate, cu copii așezați fără noimă și zâmbind chinuit în fața unui ilustru necunoscut. Ca să nu mai spun că în loc să avem albumul la Ultimul clopoțel, l-am primit abia în septembrie! De data asta lucrurile au stat putin altfel, cu concursul câtorva părinți din clasă. Fotografiile au fost realizate pe parcursul a două zile, în parc și în școală și sunt sigură că va fi cu totul altceva (am tras cu ochiul la ședința foto din parc 🙂 !) Iar prețul, cu o treime mai mic decât cel de anul trecut, aspect deloc de neglijat la câte cheltuieli au fost…
Pentru acest eveniment, Carola a ținut să se tundă, spre disperarea lui Margot care n-a mai avut pe cine să-și exerseze abilitățile de stilist. Da, ați citit bine: noua mare pasiune a lui Margot este coafura. Cât e ziua de lungă nu face altceva decat să împletească cozi sofisticate, iar principalul beneficiar era Carola. Acum, că i-am stricat jucaria, m-a luat pe mine la împletit: spic, fundiță, coadă de pește, de toate am avut parte în ultimele săptămâni. După ce a căpătat experiență, trăgându-mă pe mine zdravăn de păr, s-a obrăznicit: mi-a cerut 5 lei pe spic și mi-a zis că e cu preț redus, că la școală cere 15 … Și am întrebat-o și eu, ca în reclama aceea cu ”Ana are mere”: Da factură dai? Până la urmă am căzut la pace: eu i-am cumpărat unelte iar ea mă coafează gratis…
Probele de aptitudini pentru admiterea la Tonitza. Pe ultima sută de metri, am pregatit culorile, ca sa nu piardă copilul timp în examen să-și facă amestecurile. Ne-am cam întrecut cu gluma și m-am trezit cu o masa plină de borcănașe. Mi-am dat seama că nu va lucra cu toate , așa ca miercuri seară, după ce ne-am întors de la prima probă, am început să le triez drastic. La ultima numărătoare rămăseseră 28, împărțite în trei cutii. Încă prea multe, așa că am luat-o de la capăt și am mai eliminat din griurile colorate până am am ajuns la două cutii: una de bază, cu alb, negru, gri neutru, culori primare, secundare, terțiare și una cu câteva griuri colorate. Am sfătuit-o să desfacă cutia principală și să-și pună pe paletă câte puțin din fiecare borcănaș iar când lucrează să amestece aceste culori între ele și cu alb sau negru, în funcție de necesități. La cealaltă cutie să nu umble decât în caz de nevoie. I-am schimbat pensulele si am evitat să-i dau la ea vreuna mai mare de nr. 8, ca sa nu fie tentată sa întindă culoarea pe planșă ca zugravul pe zid. Apoi a venit momentul înscrierii.
Contrar așteptărilor, părea că nu dau turcii năvală la secretariatul liceului, chestie care mi-a creat un sentiment de relaxare. Aveam să aflu mai târziu că relaxarea mea nu-și avea rostul: au fost 294 de copii pe 140 de locuri. Mult peste așteptările mele… De acolo am plecat pe jos spre casă și am încercat să o motivez numărând ”atracțiile” înșirate de-a lungul viitorului traseu zilnic spre casă: una bucată Calea Victoriei, una bucată bibliotecă, două bucăți librării, una bucată cinema, una bucată KFC, una bucată McDonald’s, una bucată Pizza Hut, una bucată Institut Francez, una bucată parc…Păi se poate compara Oborul lui Shai cu chestiile astea?
Abia anul acesta am realizat cât de stupid este intocmit calendarul examenelor: toate probele de aptitudini sau de limbă modernă se susțin în același timp. Mă bătea gândul să ne înscriem și la Waldorf, dar deschizând broșura, am constatat ca proba de desen era programata pe 27 mai ora 9, fix în același timp cu proba de percepție vizuala de la Tonitza. Aceeași problemă aveam și dacă aș fi vrut să optez pentru o clasa cu predare intensivă a limbii engleze, proba scrisă la limba engleza fiind programată tot pe 27 mai ora 9, la toate centrele de examen. Sun la Waldorf să întreb dacă se poate reprograma. Răspunsul – vorbiti la Inspectorat. La Inspectorat, răspuns sec: calendarul a fost întocmit demult, nu există posibilitatea acordarii vreunei derogari pentru susținerea probelor în alt interval orar. Din start am tăiat de pe listă Liceul Waldorf și clasele cu predare intensivă a limbii engleze.
Ora zero: o curte plină de adolescenți fremătând de emoție, cu mâinile încleștate pe penarul cu creioane și pensule. Dincolo de zid, părinții, așteptând la fel de emoționați. Glasurile copiilor se amestecau și ajunseseră să semene într-atât de tare unele cu altele încât la fiecare strigăt toată masa aceea compactă de părinți întorcea capul în aceeași secundă în direcția din care venise strigătul. Nu mai conta, e al meu, e al tău.. era doar un copil care avea nevoie de sprijin.
N-am putut să trec u vederea diferența între copiii care au facut gimnaziul acolo și cei veniți din alte școli: primii, flegmatici, siguri pe ei, nu-și mai încăpeau în piele de încrezuți. Ceilalți – timizi, stingheri, gâtuiți de emoție. La prima probă s-a intrat cu o întârziere de o oră. Au urmat cinci ore grele de așteptare. După care am aflat cu stupoare că la sala Carolei natura statică n-a avut decât două obiecte, un vas de lut și un cub. Cred că toți au fost dezorientați, fiindcă la atelier au lucrat pe trei-cinci obiecte. În situația dată trebuiau să schimbe așezarea în pagină, numai că nimănui nu i-a trecut prin cap să compună lucrarea pe înălțime. Deci, cele 10 puncte pentru asezarea în pagină s-au dus…
A doua zi, același drum, cu planșeta si culorile în spinare. Tema – Vacanță, compoziție statică cu cel puțin trei personaje. Cum o fi statică, doar tot anul ne-am chinuit să facem compoziții dinamice?! Alt moment de derută, apoi explicația năucitoare a profesorului : ”să fie statică, dar personajele să nu fie chiar țepene!”. Timpul a trecut greu pentru mine, în timp ce Carola s-a plâns că a trecut prea repede. Mi-a plăcut reacția ei la ieșirea din examen: ”Am făcut tot ce-am putut … acum, să vedem ce-o vrea Dumnezeu!”
Sâmbătă am tras linie și am evaluat rezultatele: 22 medii de 10, 19 medii de 9.75, 26 medii de 9.50, 22 medii de 9.25, 27 medii de 9, 22 medii de 8.75 și 10 medii de 8.50. M-am oprit cu numărătoarea la 8.50, fiindcă asta este media Carolei, așa ca cei aflați sub ea nu m-au mai interesat. Am crezut că această medie ne va situa undeva în prima jumătate a listei, din păcate n-a fost așa, astfel că lucrurile sunt la fel de nelămurite ca și până acum. În acest moment, Carola ar trebui să devanseze alți șase copii pentru a intra la Tonitza. Altfel rămân două variante: Paciurea, liceu cu aceeași specialitate, dar cu o cotă foarte slabă și destul de departe de casă sau să renunțăm la specialitate și să mergem la repartiția computerizată pentru un liceu teoretic. O alegere foarte grea…Gândesc pozitiv și încă mai sper că notele de la testările de română și matematică și mediile anilor 5-8 ne vor oferi o răsturnare de situație. În plus, o parte dintre cei 294 de copii înscriși la testările de la Tonitza au dat probele de aptitudini și la Arhitectură, deci până la urmă este posibil să rămână fix omul și locul. Nu am reușit însă să găsesc listele de la Arhitectură ca să pot face un calcul. Nu ne putem relaxa, ne așteaptă aproape o lună de muncă susținută, iar Carola este epuizată…
Acasă, luna mai a debutat cu un mare șantier: refacerea curții. Deși am așteptat cu mare nerăbdare momentul acesta, venirea muncitorilor mi-a creat o teribilă stare de disconfort și o teamă că nu-și vor face treaba și mă vor lăsa cu curtea răscolită. N-am greșit, luna mai se încheie, dar lucrarea noastră nu…Noroc că spaima mea l-a determinat pe soțul meu să renunțe la planul de anvergură inițial și să se rezume strict la amenajarea grădinii. Iată despre ce vorbesc:
Până când grădina va fi terminată, mă multumesc să-mi admir macii din glastră:
Să aveți o săptămână frumoasă!
Iti admir implicarea pe care o ai in viata scolara a copilului…De ce este insa necesara?! In ceea ce ma priveste pe mine si pe sotia mea, nu am trecut pe la scola copiiilor nostri. Au terimnat-o cu bine, au facut facultate si sunt bine mersi…Se putea mai mult de atat?!
Consider ca stresul este disproportionat…dar ma rog, probabil ca exista criterii care nu fac parte din viziunea mea asupra vietii?!
Sunt copii si copii.Poate ca am lăsat eu o impresie gresita, de obicei nu mă implic în viața lor școlară decât dacă ei mi-o cer sau dacă simt că gestionarea unei anumite situații este peste puterile lor. La scoală nu mă duc decât dacă sunt chemată, chestie care, slavă cerului, nu se întâmplă prea des… Altfel,relația cu profesorii si colegii si notele sunt responsabilitatea lor. Cum își astern,asa vor dormi!
In ceea ce o priveste pe Carola,îmi fac mea culpa,nu am reușit „sa rup cordonul ombilical”. Este si vina mea, si firea ei…nu este un copil ca oricare altul, am luptat mult pentru viața ei.
Suntem UNICI, nu este nici o indoiala, iar parintii trebuie sa incurajeze unicitatea, autenticitatea, spontaneitatea, intr-un cuvant … CREATIVITATEA. Parintele nu educa, nu dreseaya, nu imbunatateste…El trebuie sa lase copilul sa CREASCA, sa+i potenteye potentialitatile, nu gregaritatile. Dar este un subiect care necesita o ampla abordare…Pana nu vom schimba mentalitatile referitoare la cresterea pruncilor, copiiilor, adolescentilor…lumea noastra va fi tot mai dezechilibrata, tot mai dizarmonica…
De când s-a născut juniorul meu, am tot auzit zicala, clișeul (la modă prin zonă) ”copii mici- probleme mici, copii mari- probleme mari”. Sunt sigur că, ori de câte ori vor apărea ”probleme”, le veți rezolva cu înțelepciune maternă. Admir mult legătura de prietenie pe care o aveți cu copiii dumneavoastră, comunicarea pe care ați reușit să o stabiliți.
Eu nu le-as spune chiar probleme. Niste chestiute prin care,vrei,nu vrei, trebuie să treci. Unii copii sunt mai performanti, altii mai putin.Atât a putut,nu-i o tragedie. Ea e multumita de ceea ce a realizat, eu de asemenea.
foarte frumoasa relati parinti-copii in situatia ta…conteaza cei sapte ani de acasa foarte mult , dar ceilalti dupa 7 sunt cruciali in bagajul copiilor…multa liniste iti doresc
Mulțumesc!
Wonderful photographs, as always!!! I hope you have a great weekend… All my best wishes!, Aquileana ⭐
Thank you! Wish you the same!
Sunt intradevar momente cand trebuie sa fim alaturi de ei mai mult ca de obicei. Asta pentru ca nu ne este indiferent care va fi evolutia lor si este important ca sa fie luate cele mai bune si mature decizii.
De aceea orice efort este atat justificat cat si binevenit.
Nu mi-e indiferent dacă va intra la Tonitza sau dacă rămâne la Paciurea. La Tonitza sunt sanse să mai invete si altceva decât desen, la Paciurea mă tem că nu, iar pregătirea pentru BAC va cădea exclusiv pe umerii nostri.
Concentrati-va pe ce este important. De invatat poate sa invete altceva si mai tarziu, daca vor fi pasionati de acel lucru. Acum e pe viata si pe moarte. Cel mai bun pe un domeniu ingust, merge mai departe. Ceilalti raman cu o cultura vasta, educatie, bunul simt, regretele si facturile de platit.
Parca o aud pe mama, esti cumva capricorn? Lăsând gluma la o parte,trebuie sa recunosc ca ai dreptate. Si mama a avut dreptate in privinta carierei mele, unde mai pui ca mi-a si plăcut ceea ce ea a ales pentru mine!
In ceea ce o priveste pe pustoaica am o problema pe care nu am reusit sa o rezolv, desi am încercat timp de patru ani: matematica.Asta mi-a limitat foarte mult optiunile,nu pot alege altceva decât un profil filologic.Intre o clasa de filologie si una de arte e o singura diferenta:la arte invata o meserie.E adevărat ca e una din acelea care nu plateste facturile, dar la o adica poate completa un venit.Nu asta îmi doresc pentru ea si sper ca pana la urma voi avea tot atata putere de convingere cat a avut mama cand am ales facultatea. Mi se pare însă mai usor sa facă liceul aici si sa ne meditam la o chimie pentru medicina veterinara, decât sa ne chinuim cu slabe sperante sa luam un bac la mate si sa nu putem avansa. Sau poate foarte bine sa dea la drept,ce stiu eu ce optiuni vom avea la 16-17 ani… Altfel stau lucrurile la cea mica,ea va merge pe mate-info, la un liceu performant.
I always wanted to be a hairdresser,, Love Poppies .. Wonderful garden project.
Thank you!
♥ ڿ✿♥*✿ڿڰۣڿ✿♥ ڿ✿♥*✿ڿڰۣڿ✿♥ ڿ✿♥*✿ڿڰۣڿ✿♥ ڿ✿♥*✿ڿڰۣڿ✿♥ ڿ✿♥*✿ڿڰۣڿ✿



Buna dimineata prieteni dragi ! Va doresc sa aveti o zi asa cum o doriti fiecare,frumoasa,fara stres,cu multa pofta de viata !Pupici !
Good morning, dear friends! I want to have one day as we want every beautiful, stress-free, with plenty of zest for life! Kisses!
Multumesc asemenea!