Februarie
ByÎmi amintesc de niste jocuri pe calculator pe care copiii mei le jucau când erau mai mititei. O voce destul de impetuoasă te grăbea să iei o decizie avertizându-te: „Timpul trece…timpul trece…” Așa și eu acum, urmăresc cadența zilelor care se scurg. Ne apropiem de o primăvară fierbinte, care va împlini (sau nu) visele unora dintre noi. Ați ghicit, poate, că mă gândesc la visele Carolei de a intra la Liceul de artă. Nu știu alții cum sunt (vă sună cunoscut vorbele astea?) dar Carola este un copil imprevizibil și fără multă forță. Așa că indiferent de cât de pregătită ar fi, nu sunt excluse surprizele mai puțin plăcute. Toată lumea o presează să lucreze, dar eu simt că în anumite momente este pe cale să clacheze. Atunci închidem cărțile, strângem pensulele și culorile și ieșim în parc. Sau o las să se retragă în lumea ei de muzică și visare. Am prieteni care mă ceartă că nu o împing suficient de tare de la spate. Dar când unii profesori îmi spun că moțăie de multe ori la ore, eu știu că e o problemă și că oboseala e pe cale să o înfrângă. Timpul trece…timpul trece… măcar de-ar trece mai repede!
Clanul nostru s-a mărit. Margoșica mi-a adus acasă o piticanie găsită pe stradă.E mai mică decât multe dintre pisicile noastre. Am crezut că a scăpat dintr-o curte din apropiere dar n-a fost așa. Nici un vecin nu s-a plâns că i-a dispărut cățelul, n-am văzut nici un afiș pe stâlpi, la cabinetul veterinar nu e lăsată vreo vorbă de vreun cățel pierdut, deci al nostru a rămas. Faceți cunoștință cu Mira, cel mai plângăcios cățel care poate exista pe lume. Nu suportă singurătatea și plânge ori de câte ori pleacă cineva din cameră. Nu contează că mai rămân trei sau patru persoane, ea îl vrea moț pe cel care tocmai a ieșit și se postează drept în fața ușii, schelălăind de-ți sparge timpanele. În rest, parcă n-a stat niciodată altundeva decât pe canapeaua din salon…
Și dacă tot vorbim de prietenii noștrii necuvântători, am avut onoarea să mă împrietenesc cu tatăl lui Chiftea. Un tomberonez grăsan pe care copiii l-au botezat Tomiță, care circulă nestingherit pe strada noastră de vreo doi ani. Iarna trecută am încercat să-l introduc în clan, dar m-a onorat cu un pișulică pe geam și dus a fost. De o vreme însă s-a obișnuit să vină zilnic pe pervazul ferestrei de la salon. Nu mai fuge când deschid fereastra, ci așteaptă cuminte să-i pun în față castronelul cu bobițe. Mănâncă tot, face o tură pe la găleata cu apă de pe terasă și pleacă în drumul lui, el știe care o fi acela. Eu îi spun musafirul de la 11.30, fiindcă vine la aceeași oră în fiecare seară, cu o precizie de ceasornic.
Zilele trecute Carolei i-a venit așa, într-o doară, o poftă de dulce. Și până m-am vâjâit eu pe la cumpărături ea mi-a dat o căutare pe google, după imaginea unei prăjituri cu ciocolată perfecte. Și pentru că ”perfectiunea” era în limba maghiară, a tradus-o frumușel tot cu ajutorul lui nenea google. Când să dăm glas perfecțiunii, ca să verificăm cum stăm cu ingredientele, ne-am dat seama că ceva nu e în regulă. Chiar dacă cu oz-ii și unciile ne-am fi descurcat, topica propozițiilor ne-ar fi dat mult de furcă… Odată lucrurile lămurite, copilul meu a lansat o nouă căutare, de data asta după perfecțiuni cu ciocolată în limba română. Dar nu m-am abținut să-i explic de ce nu reușește să ia mai mult de 6 pe compunerile ei de la engleză. Compuneri traduse tot cu nenea google…
Cât despre prăjitură, ne-am oprit până la urmă la o buturugă. Suntem departe de perfecțiune la capitolul aspect, dar gustul ne-a satisfăcut pe toți, inclusiv pe Cat care mi-a furat o bucată de blat cât timp l-am lăsat la răcit…
Puștiul s-a odihnit toată vacanța. Culcat la 12, trezit la 12. Am cedat și i-am restituit televizorul. O schimbare se simte în comportamentul lui, în sensul că duce gunoiul , se duce după pâine sau alte mărunțișuri. Să nu vă imaginați că face chestiile astea din proprie inițiativă. Dar măcar nu mai tropăie și nu mai strâmbă din nas când îi spui să le facă.
Despre incurisunea în Centrul Vechi v-am povestit deja. Ei, dar când a aflat Carola pe unde m-am plimbat eu cu Margot în timp ce ea învăța de zor… toată apa Dâmboviței n-ar fi fost de ajuns ca să-mi spele obrazul! Așa că am promis solemn că repetăm aventura și m-am ținut de cuvânt. Noi cu noi, așa, ca fetele, la o tură de shopping, în căutarea miraculoaselor reduceri de iarnă. Margot visa la o jachetă de la Bershka și a ținut să mă care până acolo ca să-mi arate o minune diformă de culoare pământiu-ciocolatie (cred că înțelegeți ce vreau să spun) cu un preț pe măsura culorii. Am ieșit de acolo val-vârtej și ne-am întors la TinaR, unde probase deja o jachetă foarte frumoasă, la mai puțin de jumătate din prețul celei de la Bershka. Carola și-a ales de la H&M o cămașă și niște teniși. N-am ratat noua librărie Cărturești de pe Lipscani, de unde și-a cumpărat fiecare câte ceva.
Din deliciile iernii – centrala noastră a murit, evident, chiar în cele mai friguroase zile ale acestei luni. E o adevărată aventură să încerci să repari ceva în orașul ăsta. Întâi, la serviciul tehnic al reprezentanței nu a răspuns nimeni la telefon până la 9.30. Apoi m-au plimbat de la o firmă la alta până s-a găsit cineva să-mi pună un diagnostic. Și surpriza cea mai mare: pentru modelul nostru (vechi de 10 ani) nu se mai importă piese de schimb. Dacă vrem, se poate face comandă și vom avea piesa defectă în zece zile. Am tras adânc aer în piept și am început să număr caloriferele electrice disponibile. Așa, ca nenea Pristanda steagurile, doar că mie nu mi-au ieșit până la final decât vreo patru, oricât am încercat să le înmulțesc. După vreo trei ore, perseverența soțului meu a dat roade: a reușit să dea de firma care ne-a instalat automatizarea și au trimis imediat doi băieți să arunce o privire. După două ore de muncă au reușit să elimine automatizarea și să pornească centrala manual. Și s-a făcut căldură iar!
Să vă mai prezint o drăgălășenie marca Chiftea. A ajuns maestru al cățărărilor. Mai întâi pe capul doamnei de bronz, acum peste toate hainele din cuier. Grămada cere vârf !
Mai greu la coborâre, dar dacă reușești să cazi pe o blăniță, parcă mai merge…
În rest, nu ne-am mai mișcat din cartier, unde nu e nimic nou sub soare. Poate doar un cer mai ciudățel. Zici ca plânge și râde în același timp…
Nici nu stiu ce sa apreciez mai repede : desenul Carolei cu floraria, care e frumos peste poate, cu toate detaliile florilor din cosuri ? Sau animalutele-dragutele, cu tot cu noul catel frumos care vi s-a alaturat ? Sau cele doua fete frumoase si cu personalitate, despre care scrie mama lor cu atata drag ? Asa ca nu incerc sa fac un clasamentsi ma multumesc sa ma incarc (din nou) pozitiv cu postarea ta plina de culoare, la propriu si la figurat. Sa aveti si voi o saptamana buna pe toata linia si sa fie bine totul pana la noi urari ! 🙂
Desenul Carolei e intr-adevar tare reusit. Dar nu toate desenele ei sunt asa, caci daca ar fi, n-as ava nici un fel de emotii la testare. De obicei trage cateva bidinele (eu asa le spun pensulelor mai groase cu care lucreaza ea, ca sa termine mai repede de intins culoarea). Si asa, un desen foarte reusit devine o catastrofa dupa ce pune culoare.
Oricum, multumesc pentru urari. Sper sa avem o saptamana mai buna decat asta.
Dar asta cred ca se aplica tuturor copiilor, cu totii au zile cu chef si zile fara, acuma depinde cum ii prinde pe toti inspiratia in ziua Z. Lasa, ca o sa fie bine, o sa vezi.
Multumesc de incurajare. Va fi bine, daca in ziua Z va constientiza importanta momentului. Daca nu, ne vom reorienta. O sa avem timp suficient sa facem asta.
Eu am avut mai mari emoţii decât fiica mea când a dat examenul de capacitate la liceu. Cred că este diferit atunci când este vorba de artă, că notarea este subiectivă, dar cred că nu trebuie să îţi exteriorizezi emoţiile şi frica. Gândurile pozitive fac minuni. Fata este talentată şi asta trebuie să conteze. O să fie bine – asta trebuie să gândeşti şi să crezi.
Gandesc pozitiv. Gandesc pozitiv. Gandesc pozitiv…și o sa fie bine!
Multumesc!
Aşa să faci! Numai bine şi vom ţine şi noi pumnii strânşi 🙂
beautiful post sweetie… All the best to you!, Aquileana 😀
Thanks!
Nu stiu altii cum sunt”…dar consider ca PENTRU copil este importanta CRESREREA, nu educarea sa. Am demonstrat si pot demonstra oricui, atata timp cat nu-si da seama, de ravagiile pe care le face educatia in viata noastra, de faptul ca este principala vinovata de modul in care lumea noastra este atat de …dezariculata (ca sa fiu bland).
Parintii nu se multumesc sa-si inoculeze copiii cu ambitie, spirit de competitie, scopuri, sa-i faca pragmatici si eficienti, dar le ucid si copilaria. Creanga si multi alti creatori, au avut parte de o copilarie relaxata, in care a prevalat autenticitatea, spontaneitatea, bucuria, in care s-a acumulat o energie de o forta nepieritoare uriasa…aceea a IUBIRII.
Acest cuvant profund corupt prin folosirea lui inadecvata, atata timp cat nu este descoperit ca ceea ce este, prin desacralizarea lui, reprezinta in fond garantia unei vieti traite creativ in armonie, in libertate. Asta inseamna sa REALIZEZI viata, nu sa TE realizezi in viata.
Subiectul este laborios si nu poate fi abordat in trecere. Desigur, asta este o parere personala si din fericire nu numai, dar asta nu inseamna o intruziune in ceea ce considerati ca faceti bine sau nu (?!) Ramane o parere, care poate fi luata ca atare…sau nu.
Să realizezi viața, nu să te realizezi în viață… Frumos spus, dar greu de aplicat, mai ales că odată ajuns la maturitate te trezești înconjurat de oameni care dau din coate cât mai tare să se realizeze în viață și care încearcă să ocupe fiecare centimetru pătrat din spațiul vital al celor care vor să trăiască altfel.
Asa este, dar in clipa cand te intelegi pe TINE, intelegi OMENIREA. Noi credem ca suferinta, sau iubirea, sunt trairi personale?! Nici vorba. Acestea sunt comune, iar in clipa cand vom intelege acest fapt…vom compasiona cu intregul… Prea multe trairi le confiscam ilegitim si imposibil.
Greu/usor, doua fatete ale uneia si aceleiasi monede…VIATA.
Voi incerca in articolul de maine sa vorbesc mai mult despre comparatii…o alta meteahna a mintii noastre.
Abia astept sa-l citesc!
What a busy time ~ so many things filling up the time of day. The broken radiator is one of those things I had happen to me in China last winter…and the adventure it took to first find out what was wrong, then how to fix it and then whether or not it was possible to find a part. 🙂 Enjoy your photos as always!
This adventure made me very nervous 😡
That I could fully understand ~ but at least it was fixed (and thus a happy ending, yes?!?). 🙂
Yes…