Thrump-o-moto

By

Astăzi vă prezint o carte pe care Carola a citit-o acum un an, dar pe care Margot a descoperit-o abia acum. Când spui James Clavell, te duci cu gândul la Nobila casăShogun și altele asemenea, romane având ca sursă de inspirație viaţa oamenilor din zona asiatică. Aceeași este și sursa acestei cărți, care se adresează însă unui alt segment de vârstă. Ați ghicit, e vorba de o poveste pentru copii. O poveste care începe în Australia. Visul personajului principal ne poartă însă în zbor pe alte două continente – Asia și Europa.

Ce se întâmplă de fapt ? O fetiță de aproape opt anișori care trăia într-o fermă din Australia primește o vizită neașteptată: un ucenic vrăjitor japonez, aparent de aceeași vârstă cu ea (mă rog, anii vrăjitorilor curg altfel, așa că Thrump-o-moto arată și se poartă ca un copil de opt ani la  patru sute șaizeci și cinci). Alături de el străbate lumea în căutarea unui leac pentru boala ei, boală care o împiedică să meargă  altfel decât cu ajutorul unor cârje, Învârtecuș-di-di și Învârtecuș-di-bang. Cei doi ajung mai întâi în Japonia, la familia micului vrăjitor, cer sfatul mamei acestuia și al Bunicului Zece. Cu ajutorul acestora află care este leacul – Esenţă de Primule de Asfinţit – și unde poate fi găsit acesta. De aici pornesc spre Europa, unde trebuie să se întâlnească cu un bun prieten al Bunicului Zece, puternicul vrăjitor Charley Nasroșubăutordebere, cel care îi poate ajuta să culeagă leacul prețios. Călătoria lor nu este lipsită de peripeții, micul vrăjitor trebuie să se lupte mai întâi cu Nurk-u cel Rău, mama acestuia , Ka-chan, este nevoită să lupte cu vrăjitoarea Gangee și cu Fu, cel cu patruzeci de capete, iar odată aflați în posesia leacului, trebuie să se ferească de mânia Muldonei, Regina Cotoroanță a pădurii. Ca în orice basm, curajul și binele ies învingători.

Odată ce ia leacul, fetița se trezește din somn. Se află  în curtea casei sale din Australia. Este ora ceaiului, iar tatăl ei tocmai se întorsese acasă. Micul vrăjitor a dispărut, la fel și celelalte personaje fantastice. Nimic nu pare a se fi schimbat. Undeva în iarbă se află însă ciotul rămas din bastonul dăruit de Ka – chan. N-a fost vis, chiar dacă tatăl ei aşa crede. Şi ca să-i arate că spune adevărul, se ridică de pe scaun şi face câţiva paşi fără ajutorul cârjelor.

Cartea este excepțional ilustrată de George Sharp. Deși nu este o carte foarte veche, nu o veți găsi în librării și e o pasăre rară chiar în anticariate. Cum nu reușeam să pun mâna pe ea, am comandat pe amazon.com  versiunea în engleză. Între timp am reușit să obțin și un exemplar în română.

„Fetiţa zâmbi, privind în sus, spre el.

– Ştii, timpul vrăjitorilor este diferit, aşa că am putut să petrec săptămâni şi săptămâni cu O, cu Ka-chan şi cu Bunicul Zece şi totuşi să ajung la timp pentru ceai.

Văzu mirarea de pe chipul lui drag, ars de soare şi în ochii lui albaştri. Ştia că nu va înţelege, dar era bine şi aşa. Bunicul Zece îi explicase ce avea să se întâmple când se va întoarce acasă şi că trebuie să ai răbdare cu oamenii mari, chiar şi cu cel mai bun tati şi cu cea mai bună mami din lume.”

Thrump-o-moto, ucenicul vrăjitor

Autor: James Clavell

Editura Orizonturi,  anul apariției: 1995

???????????????????????????????

DSCN2740