Povestiri pentru copii

By

Acum vreo două luni Carola a venit de la bibliotecă cu o carte care mi-a atras atenţia. Un titlu lung, ca o strofă dintr-o poezie, iar pe copertă – un omuleţ vesel,  într-o ţinută elegantă, redat în mişcare. Pasul acela uriaş şi mâinile în aer sugerează un dans sau un joc de copil (mie mi s-a părut că se pregăteşte să prindă o minge aruncată de un partener nevăzut). În vârtejul creat de mişcarea lui s-au prins şi alţii – copii şi părinţi. 

V-am trezit curiozitatea? Cartea se numeşte O capră şi-un viţel/Un hoţ mai mititel/Un meşter scamator/Şi alţii asemenea lor. Este o culegere de povestiri pentru copii scrise de câţiva cunoscuţi prozatori evrei: Mendele Moiher Sforim (1836 -1917), Salom Alehem(1859-1916), I.L. Pereţ (1851-1916), Salom Aş (1880-1957) şi Isaac Bashevis Singer(1904-1991). Povestirile sunt traduse din idiş de Anton Celaru, iar ilustraţia – de excepţie – este realizată de  Tia Peltz. Cartea este editată la Editura Hasefer în 1995. Eu  am comandat-o chiar la editură, fiindcă în librării sau anticariate nu se mai găseşte.

Ce-i aşa de special la această carte? Păi… cam totul. Copii, animale sau prostănaci, personaje aduse laolaltă să ne prezinte frânturi de viaţă din alte timpuri. Şi ce dacă sunt din alte timpuri?  Jocurile copiilor, dragostea părintească, mila şi bunătatea umană  creează un limbaj universal care a străbătut secolele de la începutul lumii până la noi.

Lectură plăcută!