Legendele Olimpului
ByPe lista de lecturi de vacanţă a a fetelor figurează din nou Legendele Olimpului de Alexandru Mitru. La prima citire, în clasa a IV-a, Carola s-a plictisit îngrozitor. N-am insistat, fiecare carte are vârsta ei. Cu prima lectură în clasa a V-a ne-am întors la aceeaşi carte. De data asta, vrei, nu vrei, bei Grigore aghiasmă … măcar câteva picături. Partea cu zeii n-a prea mers, deşi mărturisesc că mie, la vârsta lor, tocmai asta mi-a plăcut mai mult. Carola n-a văzut nici un pic de măreţie în zeii aceia care seduc muritoarele şi apoi le abandonează. Şi am trecut la eroi. Am muncit cot la cot cu ea, fiindcă la fiecare erou fabricam tot felul de fişe sau rebusuri, ca să mă asigur că a reţinut ceva. Am reuşit să recuperez o parte din fişe, de care o mă folosesc acum din plin pentru Margot, care ar citi orice altceva, numai asta nu.
Iată câteva dintre ele, poate mai folosesc cuiva :
Heracle – joc
Heracle – cele 12 munci în imagini
razboi (Troia)
fisa recapitulativa (Troia)
Monstri din mitologia greaca 2
Monstri din mitologia greaca 1
La ora actuală, în afară de lucrarea lui Alexandru Mitru, găsiţi pe piaţă o mulţime de alte variante, prescurtate sau nu, cu imagini care ar putea încânta privirea copiilor.
Seria Mituri şi legende ale lumii care a fost distribuită acum câţiva ani cu ziarul Adevărul, este una din lucrările de amploare, care conţine, pe lângă marile epopei ale Evului Mediu, cele mai frumoase mituri ale antichităţii:Iliada, Odiseea, Zeii şi Eroii din Olimp, Tezeu şi Firul Ariadnei.
Tot acum câţiva ani, editura Cartier a scos o lucrare cu o grafică de excepţie, în trei volume, fiecare dintre acestea cuprinzând mituri ale unei zone de civilizaţie antică: Cele mai frumoase mituri ale Asiei, Cele mai frumoase mituri ale Greciei, Cele mai frumoase mituri ale Romei. Miturile sunt povestite pentru copii de Viviane Koenig şi ilustrate de Antoine Ronzon. Mie îmi sunt foarte dragi aceste volume .
În anticariate am găsit o cărţulie mică, intitulată Zece basme mitologice, povestite de Alexandru Odobescu. Există şi o ediţie recentă a editurii Gramar (2009), dar vă recomand ediţiile editurii Tineretului din 1959 şi 1968, care beneficiază de ilustraţii deosebite (prima – ilustratii monocorme de Mac Constantinescu, a doua- ilustraţii color de Iacob Desideriu). Pe lângă plăcerea lecturii, ilustraţiile vă vor încânta privirea.
Mituri ale Greciei Antice, repovestire dupa miturile clasice , două ediţii ale editurii Curtea Veche. Multe ilustraţii, text prescurtat, potrivit copiilor mai mici pentru familiarizare cu subiectul:
Homer, Iliada şi Odiseea, repovestite de Flavia Buref:
Prometeu, legenda omului şi Dedal şi Icar, legenda zborului înfrânt – Piccolino 2006
Ar mai fi şi altele, inclusiv nişte romane simpatice în care printre personaje se amestecă şi zeii greci, dar care nu au nici o legătură cu miturile Greciei antice.
Asta am, asta vă recomand. Spor la lectură picilor!
Coincidenta face sa fi scris tocmai astazi un post avandu ca subiect personaje din Odiseea.
Poate cei din generatia lor nu va mai avea nevoie de toate aceste povesti, care noua ne-au fermecat copilaria, insa multi se vor simti tristi atunci cand unul dintre prieteni le va vorbi despre ceva despre ceva care ar trebui sa stea la baza culturii fiecarui om. Inca o data felicitari pentru tenacitate 🙂
Mulţumesc!
Buna dimineata !
Superba prezentare !
Sincere felicitari !
Aliosa.
Multumesc!
Great stuff Dana, wishing you well. James 😉
Great stuff Dana, I like it. Have a nice day. James;-)
Thank you for visiting me. A nice day to you!
Mie mi-a placut la nebunie aceasta carte in copilarie 🙂
Şi mie, dar se pare că generaţia asta are alte preferinţe. Sunt şi excepţii, de pildă băiatului meu i-a plăcut foarte mult şi chiar l-am surprins recitind-o.
Păcat că nu există și miturile civilizației Sumer!
Thank you for reading my blog. beebeesworld
My pleasure!
Happy Holidays ! Peace, Health and Hope . With love Maxima.
Thank you so much. Wish you the same!