Altfel de copilărie

By

Cu greu ne putem imagina o copilărie lipsită de zâmbet. Ni se pare că lucrurile astea au rămas undeva, într-un trecut foarte îndepărtat. Şi totuşi, chiar şi azi peste 200.000.000 de copii între 5 şi 14 ani din întreaga lume sunt forţaţi să desfăsoare o activitate care le periclitează dezvoltarea fizică şi psihică.

Iată câteva din aceste activităţi şi consecinţele lor asupra vieţii copiilor:

        Munci casnice în regim de sclavie

Este una din activităţile cele mai des practicate de copiii din ţările sărace ale lumii. Şi nu vorbim de ajutorul uşor pe care orice copil la o anumită vârstă îl acordă părinţilor în propria casă, ci de copiii vânduţi ca servitori unor familii bogate, la care sunt forţaţi să muncească zi-lumină. Ei fac cele mai grele munci, cum sunt căratul apei de la mari distanţe, căratul lemnelor de foc din pădure, spălatul manual al rufelor pentru un număr mare de persoane, prepararea hranei (de care nu le este însă permis să se atingă). Sănătatea acestor copii este fragilă şi sunt deseori maltrataţi de stăpânii lor.

        Scufundarea la mare adâncime

Există copii forţaţi să se scufunde în ape adânci, pentru a sparge coralii, a culege perle sau pur şi simplu pentru a speria peştii, direcţionându-i către plasele pescarilor. Dacă revin brusc la sprafaţă, riscă să moară. Toţi aceşti copii contractează maladii cardiace.

        Prostituţia

 Este cu siguranţă cel mai cumplit mod de viaţă ce poate fi impus unui copil. Copiii riscă să contracteze diverse boli cu transmitere sexuală şi deseori sunt drogaţi. Aceştia rămân traumatizaţi pe viaţă, iar unii sunt ucişi de patroni sau de clienţi.

        Munci agricole

Mulţi copii sunt exploataţi în agricultură. Ei lucrează pe maşini vechi şi riscă să se rănească cu uneltele şi să dobândească un handicap. Efortul fizic intens le slăbeşte organismul, astfel că mulţi dintre ei au probleme de creştere.

        Mineritul           

Aceşti copii sapă în galerii sub pământ, cară greutăţi, riscă să rămână blocaţi în subteran, să fie loviţi de pietre şi să-şi fractureze membrele sau coloana sau să contracteze diverse boli de plămâni din cauza prafului din mină.

        Munca în construcţii

Aţi văzut vreodată copii care sapă şanţuri, cară cărămizi, saci de ciment sau muncesc pe acoperişuri? Aceştia îşi deformează coloana vertebrală, riscă să cadă de la înălţime şi să moară sau să rămână handicapaţi.

        Fabricarea jucăriilor

Datorită manualităţii lor, sunt exploataţi în fabricile de jucării unde riscă să se intoxice cu vaporii de la vopsele sau  adezivi şi să contracteze boli de piele.

        Ţesătorii

Copii ţesând covoare, înghiţind praf de lână, obosindu-şi ochii. O imagine deloc plăcută, nu-i aşa?  

        Croitorie  

V-aţi gândit vreodată la ce riscuri se expun aceşti copii? Se rănesc la maşinile de cusut, au probleme cu auzul datorită zgomotului în care lucrează şi îşi strică ochii pentru că nu au suficientă lumină în ateliere.

Închei cu o prezentare despre viaţa copiilor la începutul secolului XX: Copilarie furata