Roald Dahl

By

Unul din autorii preferaţi ai copiilor mei este ROALD DAHL. Iată o scurtă biografie a acestuia:

Roald Dahl s-a născut în 1916  la Landaff, în Ţara Galilor din părinţi norvegieni. Când acesta avea doar trei ani, tatăl său a murit în urma unei pneumonii, iar familia  s-a  instalat  în Anglia. Acest episod dureros îşi va pune amprenta asupra operei sale, personajele sale fiind deseori copii orfani.

Micul Roald iubea poveştile. Mama sa îi spunea deseori poveşti cu troli şi alte creaturi fantastice din folclorul norvegian, personaje pe care le vom întâlni mai târziu în cărţile sale.

Cariera literară a acestuia a început din întâmplare.  În 1932 a plecat să lucreze în Africa pentru compania Shell, apoi în timpul celui de al doilea război mondial s-a înrolat ca pilot în Royal Air Force. Victimă a unui teribil accident  în deşertul Libiei din care a scăpat ca prin minune, îl întâlneşte în 1941 pe autorul american C.S Foster, care dorea să realizeze pentru un ziar american un articol  despre implicarea  piloţilor englezi în război.  Acesta i-a cerut  să-i povestească experienţele sale ca pilot de război. Preferând să scrie el însuşi, a obţinut o lucrare care a fost publicată ca atare în Saturday Evening Post în 1942.  Acesta este momentul debutului său literar. 

În literatura  pentru copii se lansează însă mult mai târziu, în 1960, după ce devine el însuşi tată.  Primul său roman pentru copii, James şi piersica uriaşă (1961) a fost un succes. A fost urmat de multe altele, care au devenit  imediat  best-sellers. Unele au fost adaptate pentru teatru (Vrăjitoarele) sau au fost ecranizate (Vrăjitoarele, Charlie şi fabrica de ciocolată, Matilda).

Adept al fantasticului, Roald Dahl îşi confruntă eroii cu personaje înspăimântătoare şi le aruncă în situaţii neobişnuite. Într-o lume populată cu vrăjitoare, uriaşi, pigmei, animale fantastice  sau extratereştri, copiii trebuie să lupte împotriva destinului, a prostiei şi cruzimii adulţilor. Confruntaţi cu situaţii dificile, ei reuşesc să scape graţie fanteziei şi generozităţii lor, valori esenţiale pentru autor.

Roald Dahl a murit în 1990. Operele sale s-au vândut  numai în Marea Britanie între 1980 şi 1990 în mai mult de 11 milioane de exemplare.

Romanele sale au fost expresiv ilustrate de  Quentin Blake,  ilustrator britanic născut la Londra în 1932.

Pentru cei care doresc să afle mai multe,  un link către site-urile oficiale ale acestora, ambele pline de culoare, gândite parcă special pentru cei mici:

http://www.quentinblake.com

http://www.roalddahl.com

Iar aici, povestea vieţii lui Roald Dahl, scrisă de Michael Rosen şi ilustrată de Quentin Blake: Fantastic Mr. Dahl

Această prezentare necesită JavaScript.