Lecturi pentru 365 de zile

By

Cu ceva vreme în urmă, când le-am permis copiilor să navigheze pe net mai liber, am încercat să întocmesc o listă de adrese web  utile şi sigure. Aşa am descoperit  www.poveşti-pentru-copii.com . Poveşti  clasice în format scris, video sau audio,  desene animate, poezii – clasificate după temă, autor sau categoria de vârstă a publicului ţintă, ghicitori, fabule, legende, scenete … de toate pentru toţi: copii, bunici, părinţi, profesori.  Un site foarte bine organizat şi uşor de accesat, care mi-a stârnit  admiraţia şi un uşor sentiment de gelozie…

În timp, această adresă s-a dovedit foatre utilă, căci într-o casă cu trei şcolari, cărţile nu stau niciodată la locul lor în bibliotecă. Aşa că întrebarea :”Mama, unde e cartea X  ?” rămâne deseori fără răspuns. Ei bine, lipsa răspunsului meu a fost suplinită de multe ori cu succes de postările de pe acest site.

Dacă majoritatea autorilor publicaţi aici vă sunt foarte bine cunoscuţi, lucrările lor regăsindu-se în bibliografia şcolară încă de pe vremea copilăriei mele, de  Emilia Plugaru sunt sigură că nu aţi auzit, aşa cum nu auzisem nici eu.  O scriitoare  cu suflet de copil  ale cărei poveşti, poezii, ghicitori şi scenete mă trimit cu gândul în urmă, la anii copilăriei petrecuţi de mine  pe uliţele unui sat din câmpie.  Veţi descoperi în poveştile ei o  lume mirifică, în care vieţuiesc tot felul de necuvântătoare umanizate care reuşesc  prin trăirile lor să creeze modele de comportament demne de urmat de către cei mici sau care sunt pur şi simplu prinse în nişte situaţii amuzante care fac plăcere oricărui copil. Căutând inormaţii despre ea am găsit o pagină pe Wikipedia şi un interviu cu fiul scriitoarei, cel care administrează site-ul pe care vi-l recomand fără ezitare.

A doua adresă web care merită vizitată (pentru copiii care studiază limba franceză) este www.iletaitunehistoire.com. Un site cu o prezentare agreabilă care cuprinde mai multe categorii. Anumite facilităţi (ca de pildă descărcarea poveştilor în format pdf sau mp3) necesită o înscriere prealabilă, dar accesul la fişiere este în integralitate gratuit.

Îmi fac mea culpa şi vă mărturisesc că nu am  descoperit încă un site similar în limba engleză, dar încă mai caut.

Lectură plăcută !