Tort cu cremă de mascarpone

By

De ziua Carolei am făcut un tort simplu, dar foarte gustos. Iată reţeta, pe care nu-mi amintesc de pe ce site am cules-o:

Ingrediente: 5 ouă, 150 gr. zahăr, 100 gr. făină, 25 gr. cacao,75 gr. zahăr pudră,  500 gr. mascarpone, 300 gr. ciocolată , o linguriţă rasă de  praf de copt, 2 plicuri de gelatină şi 300 gr. iaurt grecesc sau alt iaurt mai cremos ( se poate folosi frişcă lichidă, dar este mult mai uşor şi răcoritor cu iaurt).

Blatul:

Se bat ouăle întregi cu 150 gr. zahăr. Se amestecă 100 gr. de făină cu 25 gr. cacao şi o linguriţă de  praf de copt, apoi se adaugă în ploaie peste compoziţia de ou. Se toarnă în tavă şi se coace 20 minute la 190 grade. Se taie în 2 foi şi se lasă la rece.

Crema:

Se amestecă 500 gr. mascarpone cu 75 gr. zahăr pudră. Se adaugă 300 gr. iaurt sau frişcă lichidă şi un plic de zahăr vanilat.

Gelatina se înmoaie cu 4 linguri de apă rece, frecându-se ca să se dizolve, apoi se încorporează încet în crema de mascarpone. Se adaugă ciocolata topită şi puţin răcită. Apoi se dă crema la rece pentru o jumătate de oră.

Montajul:

Blatul tăiat se însiropează cu un sirop pe bază de zahăr ars şi rom. Noi am folosit  un sirop cu puţin amaretto. Se pune pe un platou o foaie de blat, se acoperă cu cremă, deasupra se pune a doua foaie de tort şi se acoperă cu restul de cremă. Se decorează după gust, cu frişcă sau kranţ.

Ca de obicei, am avut şi ajutoare … dar numai la curăţatul vaselor !